29. ZORANIĆEVIH PLANINA – Luka Duplančić

Opis rada

Pokušati opisati ili ilustrirati književno djelo jednom ilustracijom je izazov. U procesu koncipiranja koji prethodi samoj izradi ilustracije postoji želja da što više toga opišem u strahu da nešto ne izostavim. Naravno, to je tek početni impuls koji je barem mom procesu potreban. Tada, u potrazi za suštinom ideje književnog djela slijedi odbacivanje suvišnih elemenata, odnosno reduciranje do one „slike“ koju smatram osnovnom niti oko koje se odvija cijelo „tkanje“.

Na taj sam način koncipirao i ilustraciju Zoranićevih „Planina“: put, mnoštvo likova, potraga, brojna pitanja, putovanja glavnog lika Zorana prirodnim i alegorijskim krajolikom – arkadijom, u potrazi za „čistoćom pogleda“, odustajanjem od taštine, zemaljske ljubavi i u konačnici prihvaćanje puta Božanske ljubavi.

Poznavanje radova Doréa, Moebiusa, Glasera, autora koji su ilustrirali Miltonov Izgubljeni raj i Danteovu Božanstvenu komediju očigledno je utjecalo na moje odluke u likovnom osmišljavanju ilustracije. Odnosima tamnog i svijetlog, toplog i hladnog, te grafizmima, pokušao sam stvoriti dojam prostora i monumentalnosti prirode.

Htio sam prikazati pogled koji se slijeva iznad vrhova planina prema otocima, moru i horizontu, slijedeći u daljinu let galebova. Ovo je mjesto tišine, osame, mjesto susreta, prirodni i duhovni krajolik, epifanija, iako je Zoran prikazan u društvu vile koja mu pokazuje smjer prema daljini, nebu.

Likovi su prikazani dovoljno malima kako ne bi svratili pozornost s pogleda na prirodu, odnosno učinivši ih malima ili poniznima postaju dijelom veličanstvenosti prirode.


O autoru

Luka Duplančić rođen je 1975. godine u Splitu. Smjer grafičkog dizajna završava 1994. na splitskoj Školi likovnih umjetnosti, a daljnje vizualno obrazovanje nastavlja u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao kao slikar-grafičar 2000. godine.

Iza njega je niz autorskih, projektnih i izložbenih suradnji na razmeđu vizualnih umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija: scenografije, izrade lutaka, ilustracija, likovnih oblikovanja izložbi, organiziranja umjetničkih radionica, kreiranja galerijskog izložbenog programa…

Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split (HULU), te Hrvatskog društva dizajnera (HDD) i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) te Udruge za suvremenu umjetnost KVART. Dobitnik je nekoliko nagrada i javnih priznanja: godišnje nagrade za suvremenu umjetnost KVART-Ivan Svaguša, 2013., nagrade CROPAK za grafički dizajn, dviju nagrada Porin (2005. i 2010.) i nagradu Zlatna Koogla u suradnji sa grupom TBF.

Luka Duplančić živi u Splitu, gdje radi kao samostalni umjetnik.

luka.profesionalic@gmail.com
Mob: 098 310 075
www.profesionalciplus.com

tnegulic29. ZORANIĆEVIH PLANINA – Luka Duplančić