Luka Duplančić – Zoranićevih Planina

Opis rada

Pokušati opisati ili ilustrirati književno djelo jednom ilustracijom je izazov. U procesu koncipiranja koji prethodi samoj izradi ilustracije postoji želja da što više toga opišem u strahu da nešto ne izostavim. Naravno, to je tek početni impuls koji je barem mom procesu potreban. Tada, u potrazi za suštinom ideje književnog djela slijedi odbacivanje suvišnih elemenata, odnosno reduciranje do one „slike“ koju držim da je potrebno izdvojiti kao osnovnu nit oko koje se odvija cijelo „tkanje“.

Upravo ovakav proces je kompatibilan s koncipiranjem ilustracije djela Planine Petra Zoranića.

Put, mnoštvo likova, potraga, brojna pitanja, putovanje glavnog lika Zorana prirodnim i alegorijskim krajolikom, arkadijom, u potrazi za „čistoćom pogleda“, odustajanjem od taštine, zemaljske ljubavi i u konačnici prihvaćanje puta božanske ljubavi.

Poznavanje radova Doréa, Moebiusa, Glasera, autora koji su ilustrirali Miltonov Izgubljeni raj i Danteovu Božanstvenu komediju očigledno je utjecalo na moje odluke u likovnom osmišljavanju ilustracije. Odnosima tamnog i svijetlog, toplog i hladnog, grafizmima, pokušao sam stvoriti dojam prostora i monumentalnosti prirode.

Htio sam prikazati pogled koji se slijeva iznad vrhova planina dalje prema otocima, moru i horizontu slijedeći u daljinu let galebova. Mjesto tišine, osame, mjesto susreta, prirodni i duhovni krajolik, epifanija, iako je Zoran prikazan u društvu vile koja mu pokazuje smjer prema daljini, nebu.

Likovi su prikazani dovoljno malima kako ne bi pogledu na prirodu oduzeli pozornost, odnosno učinivši ih malima ili poniznima kako bi mogli biti dijelom veličanstvenosti prirode.

Luka Duplančić


O autoru

Luka Duplančić rođen je 1975. godine u Splitu. Smjer grafičkog dizajna završava 1994. na splitskoj Školi likovnih umjetnosti, a daljnje vizualno obrazovanje nastavlja u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao kao slikar-grafičar 2000. godine.

Iza njega je niz autorskih, projektnih i izložbenih suradnji na razmeđu vizualnih umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija: scenografije, izrade lutaka, ilustracija, likovnih oblikovanja izložbi, organiziranja umjetničkih radionica, kreiranja galerijskog izložbenog programa…

Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split (HULU), te Hrvatskog društva dizajnera (HDD) i Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) te Udruge za suvremenu umjetnost KVART. Dobitnik je nekoliko nagrada i javnih priznanja: godišnje nagrade za suvremenu umjetnost KVART-Ivan Svaguša, 2013., nagrade CROPAK za grafički dizajn, dviju nagrada Porin (2005. i 2010.) i nagradu Zlatna Koogla u suradnji sa grupom TBF.

Luka Duplančić živi u Splitu, gdje radi kao samostalni umjetnik.

luka.profesionalic@gmail.com
Mob: 098 310 075
www.profesionalciplus.com

tnegulicLuka Duplančić – Zoranićevih Planina