28. ZLATAROVOG ZLATA – Zdenko Bašić

Opis rada

Dora i Pavao, kao duhovi zaštitnici nad suvremenim gradom. Legenda i priča koja je nadživjela sukobe i sitne interese lijevog i desnog dijela grada. Premda grad i danas stoji razdijeljen u umovima svojih građana zbog raznih interesa, kao što je stajao kroz povijest, ipak sjećanje na čistu ljubav koja je iz toga proizašla stoji kao podsjetnik i nada za nova vremena koja tek trebaju stići. Čuvari grada na grbu Zagreba – zvijezda i mjesec – mitska Mara i Juraj koji se nebeski spajaju po zakonu univerzuma, bez obzira sjećamo li se mi toga još uvijek ili ne.


O autoru

ZDENKO BAŠIĆ rođen je 27. siječnja 1980. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, Odjel grafičkog dizajna. Diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2005. Godine 10 minutnim lutka-filmom Priča o snijegu – Anđeli u snijegu, i nagrađen nagradom za najuspješnije diplomante.

Pored animiranog filma i režije, bavi se i ilustracijom te je dosad ilustrirao nekoliko autorskih knjiga za koje dobiva mnoga priznanja.

Nagradu ˝Grigor Vitez˝ za ilustraciju dobiva 2009. i 2014., te posebno priznanje 2011. godine za cjelokupnu realizaciju knjige kao sklada dizajna, ilustracija i teksta te visoku estetsku vrijednost.

Godine 2006., 2012. i 2013. dobiva i književne nagrade “Kiklop” za svoj rad na autorskim knjigama, Priča o čokoladi, Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene.

Dobitnik je dva “Porina” diskografske nagrade, 2010. i 2012. Za najbolji video broj Žeđam i grafičko oblikovanje Svijet glamura.

Svoje ilustracije izlaže na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i svijetu, među kojima je i Biennale ilustracije u Bratislavi i Zagrebu, First Imam Ali International Painting Symposium održanom u Teheranu 2007, te selekcija BIB u Japanu, a 2017 otvara veliku izložbu “Vjetrove sjene” u Galeriji Kolvičevi dvori kao rezultat osvojenog Grand prix na 6. hrvatskom biennalu ilustracije – 2016.

Godine 2012. upisan je na Časnu listu IBBYja (International Board on Books for Young People Honour List), a 2009. ULUPUH mu dodjeljuje nagradu za najboljeg mladog

umjetnika i doprinos ugledu ULUPUHa.

Za svoj debitantski film Guliver (2009) dobiva posebnu diplomu stručnog žirija na Animateci u Ljubljani, Grand prix na Danima hrvatskog filma 2009, nagradu “Oktavijan” za najbolji animirani film na DHF , te nagradu za najbolji kratki film na “Libertasu”

međunarodnom filmskom festival u Dubrovniku.

Za animirano-igrani film Vesla 2012. dobiva Zlatnu medalju UNICA-e, Svjetskog festivala neprofesionalnog filma. 2016. surađuje sa Vokalno plesnim ansamblom “Lado” u vizualom oblikovanju završne godišnje predstave Hod kroz god kao dizajner, kao scenograf i animator.

2017. u suradnji sa Muzejem turopolja kao umjetnički direktor oblikuje prvi “Perunfest” festival zaboravljenih narodnih priča i predaja, u dvorcu Lukavec kraj Velike Gorice, koji se svake godine od tada održava krajem svibnja.

e-mail: zdenko.bell@gmail.com

tel: +385 98 964 2439

tnegulic28. ZLATAROVOG ZLATA – Zdenko Bašić