Udruga Lastin rep

Prije skoro 15 godina, mala skupina mladih entuzijasta okupila se oko imena Lastin rep i osnovala udrugu na kraju jednog svijeta – u Vukovom selu. Selu pokraj granice, bez adekvatnog mjesta za sastajanje mladih, djece te započela buđenje usnulih seljana, skupljajući i organizirajući djecu i mlade kroz likovne i dramske radionice, izložbe, mjesna događanja kao što su Dan sela i sl.

Kruna tog druženja bilo je oživljavanje starog pojilišta/izvora vode ispod tri lipe gdje smo zapušteni izvor pretvorili u dječji park, ukrasili cvijećem, mozaikom, a ono što nas je najviše razveselilo, je sudjelovanje mještana uz kavu, kolače, rad i na kraju uz dolaske i druženje.

Naše djelovanje nastavilo se i izvan ovog područja pripovijedanjem bajki i sadnjom stabala diljem zagrebačke županije u sklopu projekta prevencije od požara – „Feniks“ koji je 2004. do 2014. godine financiran od strane Županijskog zavoda za  prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Prokjekt je izveden s uspjehom u pedesetak osnovnih škola.

Spojivši samoodrživost, umjetnost i rad s djecom i mladima nastavili smo svoje djelovanje u školama kroz projekte primarne prevencije neprihvatljivog ponašanja s ciljem da se djeca potaknu na kreativno korištenje slobodnog vremena, iskoriste svoje potencijale i kao budući ravnopravni članovi doprinesu razvoju našeg društva. Projekt Lutka od Soli smo provodili  od 2008.-2018. pod pokroviteljstvom gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Kroz taj projekt se ostvarila uspješna suradnja sa odgojno obrazovnim ustanovama u lokalnoj zajednici- naselju Botinec.

“2007” godine članovi udruge sudjelovali su u provedbi „Projekta izvedbe vanjskih centara aktivnosti“ u DV Botinec u sklopu kojega su osmislili i uredili unutrašnjost dvaju vanjskih objekata – drvenih kućica – centara za glazbeni i istraživački odgoj predškolske djece.

2016. godine, u jeku imigrantske krize, povezali smo se sa austrijskom udrugom InterAct i započeli pripremu za međunarodni projekt „Common Ground“ – transformativne strategije za izazove u radu s izbjeglicama i u trenutcima polarizacije. Projekt je tijekom 2017. godine uspješno proveden u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj. U Hrvatskoj je Udruga Lastin rep bila partner i organizator projektnog dijela.

Članovi naše udruge najviše su usmjereni na primijenjenu umjetnost odnosno umjetnost dostupnu svima. Tako se izrodila i ideja projekta „Knjige naših ulica“, u naselju Botinec na južnom kraju grada Zagreba. Zar ne bi bilo divno vidjeti mjesta i ulice u kojima živimo oplemenjene skulpturama, ilustracijama, knjigama? Djecu naučiti da mogu voljeti mjesto gdje žive i da sami mogu utjecati na svoje okruženje.

Ovim projektom želimo potaknuti buktinju koja tinja u svima nama željnima kvalitetnijeg okruženja i biti kao zaigrane varnice u svijetu sazdanom od mogućnosti ostvarenja ideja.

Taiji Dong škola Zagreb

Pod okriljem Lastinog repa od 2010 godine, djeluje i Taiji Dong škola Zagreb.

U Školi se može učiti drevna kineska vještina Taiji Quan. Ova plemenita vještina sastoji se iz niza balansiranih i fluidnih pokreta koji u svojoj ideji imaju borbeni karakter.

Specifični kružni pokreti Taiji Quana, dovode do istovremenog aktiviranja obje polutke mozga, proširuju kreativne sposobnosti mozga, uče um i tijelo da kroz ujedinjeni pokret cijelog tijela ponovo aktiviraju prirodnu obrambenu silu tijela što dovodi do regeneracije ćelija u mozgu i tijelu, do slobodnog kruženja i pulsiranja životne sile u nama.

Redoviti treninzi se održavaju utorkom i četvrtkom od 19-20 h u prostorijama Mjesnog odbora Trnsko, pod vodstvom instruktorice Martine Meštrović.

Osim redovnih treninga, redovito se održavaju i vikend intenzivni seminari n kojima se produbljuje vještina.

tnegulicUdruga Lastin rep