Partneri

Etnografski muzej Zagreb

http://www.emz.hr/

Etnografski muzej jedna je od ključnih muzejskih ustanova u Gradu Zagrebu koja prati trendove temeljene na snažnoj društvenoj ulozi muzeja kao baštinskog dionika koji povezuje i inspirira ljude i doprinosi kvaliteti života svojih građana. Muzeji su pokretači za lokalni razvoj ali i za poticanje  kreativnosti te mogu biti važni pomagači u regeneraciji lokalnih zajednica privući posjetitelje. Sve je više dokaza da oni mogu pridonijeti društvenom razvoju i koheziji u prostoru, te osnažiti građanski angažman. Upravo to je i razlog uključivanja u ovaj projekt koji nam se „svidio na prvu“. Etnografski muzej je svoj stalni dom pronašao u prostorima Trgovinsko-obrtnog muzeja pa kada se spomene šegrt Hlapić Muzej, koji čuva memoriju o obrtništvu, ne može ostati ravnodušan.

Danas se muzeji i gradovi u cijelom svijetu povezuju u sinergiji mekanih aktivnosti povećavajući kvalitetu života građana što predstavlja važan koncept razvoja temeljen na utjecaju, odnosno koristeći mogućnosti utjecaja na ponašanje stanovnika putem različitih modela koji imaju presudni učinak na oblikovanje ideja, znanja, vrijednosti i kulture.  Umrežavanje je bitna karakteristika tog koncepta pa nam se projekt u kome se povezujemo s drugim ustanovama u kulturi, udrugama i lokalnim stanovnicima naselja Botinec  čini dobar recept za  uspješan projekt.

„Knjige naših ulica“ omogućuju Muzeju da izađe izvan svoje ustanove i započne dijalog u živom tkivu grada. Zagreb je grad različitosti i svaki njegov kvart ima svoj mikroidentitet. Doprinos muzeja lokalnom razvoju nije put u jednom smjeru.  Suradnja s lokalnim stanovništvom i udrugama pomaže muzeju da ostvari svoj razvojni potencijal.

U mnogim gradskim sredinama muzeji su mjesta koja doprinose prostornom  i društvenom dizajnu u okruženju. Njihove aktivnosti mogu potaknuti urbano obnavljanje i unijeti nove elemente u svakodnevnicu naselja. Vidimo Botinec kao mjesto s potencijalom u kome treba ojačati društvenu dinamiku i kulturnu osnovu pomoću koje će se  izgraditi društveni kapital između ljudi i kulturnih aktera.  Botinec je zajednica koja je promijenila svoj tradicionalni identitet  mjesta i traži novi za svoje stanovnike koji žele živjeti u mjestu  s boljom kvalitetom života, osvježenim brendiranjem i povećanom teritorijalnom privlačnoću. Kao dio tima svakako želimo u tome pomoći.

 

KGZ- Bibliobusna služba

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/bibliobusna-sluzba/46

Zašto je Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba partner s Udrugom Lastin rep u projektu „Knjige naših ulica“?

Bibliobusna služba Knjižnica grada Zagreba godine 1978. otvorila je vrata svojeg tadašnjeg prvog bibliobusa upravo u najjužnijem novozagrebačkom naselju, na samoj periferiji grada, naselju Botinec.  Pod motom „svaka dva tjedna na istom mjestu u isto vrijeme, u Botinec se dolazi punih 40 godina. Prijateljstvo bibliobusne posade sa žiteljima Botinca niknulo je iz zajedničke ljubavi prema knjizi.

Posebice treba istaknuti odnos bibliobusne posade s djecom i mladima od najranije pa do tinejdžerske dobi koja, korak po korak, koriste prve slikovnice, lektirnu građu, knjige za odmor i zabavu te stručnu literaturu a kojima, prema Pravilima Knjižnica grada Zagreba, Bibliobusna služba omogućuje i besplatan upis do 15 godine.

Upravo je knjiga zaslužna za prijateljstvo s Udrugom Lastin rep te obitelji Peršić. Uvijek željni neke nove, drugačije literature Margareta i Davor vjerno prate svaki dolazak bibliobusa u njihov Botinec. Prošle godine, kao nova voditeljica Bibliobusne službe imala sam sreću i upoznala tu pravu umjetničku obitelj. U Mjesecu hrvatske knjige 2017. iz velikog knjiškog prijateljstva razvila se i prva poslovna ideja, a dogovor je zvučao ovako: Magi, ti si naša, mi smo tvoji, ti se baviš lutkarstvom, mi imamo bibliobus, ti imaš i lutke, mi imamo kotače – mogli bismo tako tvoje lutke provozati kroz Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. I tako je nastala izložba „Lutke skitalice“ autorice, korisnice, prijateljice  – Margarete Peršić u bibliobusu. Izložba je trajala punih mjesec dana, od 15. studenog do 15. listopada na oduševljenje svih korisnika Bibliobusne službe.
Tako je postavljen presedan – u bibliobusu smo imali prvu putujuću izložbu.

Dok su se lutke skitale po „bijelome svijetu“ Magi je već imala novu ideju: udruženo oživjeti njezin ljubljeni Botinec.

I kako onda reći bilo što, osim da se nadamo da će „100 lica Šegrta Hlapića“ ozariti barem deset puta više lica na putujućoj izložbi u našem bibliobusu.

Nika Čabrić

————————————————————

Hrvatsko čitateljsko društvo

http://hcd.hr/

Tekst o suradnji

O čitanju Knjiga naših ulica

Nekad davno, kad sam bila mala, djeci su za rođendane i blagdane, s povodom i bez njega, poklanjali knjige. I to je odlično ako voliš čitati. Ali ja nisam voljela. Sjećam se svog sedmog rođendana. Jao! Na poklon sam dobila ne jednu knjigu, ne dvije, nego dvanaest. Divno su izgledale onako nove i sjajne na polici iznad mog pisaćeg stola. I ostale bi one tako sjajiti da se ubrzo nije dogodila zubobolja. Cijelo noćna.  A ja sam počela čitati. Jednu od onih sjajnih knjiga  s police, Lovrakovog Neprijatelja br. 1. I nisam prestala čitati. Neprijatelj br. 1 postao je najprviji od svih, prijatelja. Navučena na čitanje, čitala sam sve – nove i stare, debele i tanke, knjige koje mi je dao tata pa knjige iz knjižnice, knjige za male i knjige za velike. Ljubav prema tim čuvaricama slova i riječi, kulminirala je kad sam se zaposlila u knjižnici. Na tom čitateljskom putu,  nisam našla sve odgovore i nikad ni neću. Ne uči knjiga životu, ali je izvor beskrajnog užitka otkrivanja novih ljudi, novih svjetova, novih pustolovina. Zato sam postala članicom Hrvatskog čitateljskog društva koje na volonterskoj bazi okuplja zaljubljenike i zagovornike čitanja i knjiga kojima je cilj ukazati ne samo na ljepotu čitanja, nego i na njegovu važnost. Društvo, između ostalih svojih projekata uspješno provodi već šestu godinu Nacionalnu kampanju za čitanje djeci od najranije dobi „Čitaj mi!“ Čitajući djeci, čitajući jedni drugima, stvaramo uzajamne mostove, suosjećanje, družimo se jedni s drugima, družimo se sa svojom djecom. Članove udruge Lastin rep, Margaretu i Davora upoznala sam čitajući na pričaonicama njihovoj djeci. I saznala da nas ima još koji čuvamo stare knjige. One s mirisom. Čak i one koje više jednostavno nisu za čitanje. Knjige dotrajale, polivene vremenom i kavom, nagrižene, raspadnute između dvije rečenice…ali i takve mogu biti sačuvane. Čuvamo ih Margareta i ja već godinama. Mnoge od njih su postale šeširi, dijelovi namještaja. Margareta je u mnoge od njih udomila svoje lutke i oživjela svoje snove. Kroz projekt Knjige naših ulica, oživjet će još jedan san. Jer projektu je cilj, okupiti ljude oko ulica kojima svakodnevno prolaze kroz različite umjetnosti, uključujući književna djela po kojima su ulice imenovane. Žitelji Botinca imaju rijetku privilegiju da mogu čitati svoje ulice. Zahvaljujući udruzi Lastin rep, Margareti i Davoru, čitat ćemo ih zajedno.

Davorka Semenić Premec

—————————————-

 

Udruga Pozor

http://udruga-pozor.hr/

Udruga Pozor! Projekti i obrazovanje za održivi razvoj osnovana je s ciljem pokretanja promjena koje će uljepšati život građana i poticati održivi razvoj. Ne možemo zamisliti razvoj bez obrazovanja, kulture i umjetnosti. U projekt Knjige naših ulica uronili smo primamljeni kreativnim idejama umjetnika naselja Botinec i udruge Lastin rep. Donosimo iskustvo u pripremi i provedbi projekata financiranih iz fondova Europske unije,

Učit ćemo i stjecati nova znanja u području upravljanja kulturom na način da se ostvari suradnja kreativnih udruga, ustanova u kulturi, lokalne uprave i građana. Aktivirat ćemo se zajedno s građanima koji će sudjelovati u kreiranju kulturnih u umjetničkih događaja.

Vesele nas aktivnosti koje ćemo provoditi s Lastinim repom, Etnografskim muzejom, Knižnicama Grada Zagreba i njihovim bibliobusom i Čitateljskim društvom. Medijskim i obrazovnim aktivnostima koje potiču kreativnost i stvaralaštvo, rad s mladima i ostalim građanima ostvarujemo željene promjene.

tnegulicPartneri