Salopek Ana – Kozarčeve Tene

Opis rada

Čujem, mislim, crtam knjige. Sastavljena sam od knjiga. Priroda, bajke, arhetipovi, simbolika, filozofija, glazba, snovi, putovanje kroz vrijeme, snažne osobnosti su ono u čemu pronalazim inspiraciju. Eksperimentiram raznim medijima  i spajam tradicionalni i digitalni crtež, često se koristeći crtežima svoje četverogodišnje kćeri kaoinspiraciju za skiciranje i glavni dio same ilustracije. Uloga majke je neizostavni dio moga umjetničkog rasta i izražaja.  U svojim radovima istražujem odnose. Odnos prema emocijama, prirodi, sebi, tebi, njemu, njoj. Fascinirana sam slobodom od naučenih obrazaca i slobodom za povratak k sebi. Bojom, simbolikom, ritmom, pričom želim ući tamo gdje spavaju unutarnja djeca i probuditi ih.

Uvažavajući Kozarčevu ogromnu ljubav prema slavoniji upravo boje slavonske prirode  su mi poslužile kao inspiracija za ilustraciju njegove Tene. Prikazujući prvi susret Tene i austro-ugarskog vodnika stavila sam naglasak na poruku knjige – istinski voljeti je uistinu moguće i stvarno. Violina uvodi u dublju priču i povezuje taj važni trenutak prvog susreta sa emocionalnom i fizičkom preobrazbom kroz koju je Tena prošla da bi se na kraju vratila istinskoj ljubavi. Taj proces sam doživjela kao kružni i smjestila ga u kružni crtež koji sam posudila od svoje kćeri.


O autoru

ANA Salopek

gospodicaura@gmail.com

097-672-7082

Ana Salopek, rođena 1985 g. u Ogulinu, završila KBF, Teologija u Rijeci, filozofsko-teološki smjer. Ilustratorica, stvara i izlaže pod pseudonimom gospođica Ura. Gospođica Ura nije samo pseudonim već i alterego iz kojeg proizlazi sve umjetničko promišljanje. U svojim ilustracijama se bavi temama ekologije, odgoja djece, ljudskih vrijednosti, tolerancije u društvu, emotivnim ekspresijama glazbe i knjiga, doslovnim shvaćanjem i prenošenjem igre riječi u sliku. U radu eksperimentira sa bojama, tradicionalnim medijima i digitalnim alatima.

Ilustracije objavljivane u Zarez-dvotjednik za kulturu i društvena zbivanja; illustrirala dvije zbirke pjesama Marina Kolica; projekti: Ogulin Trail – vizualni identitet; Dark Diagnosis – ilustracije rijetkih bolesti; sudjelovala na grupnim izlozbama: F12-platforma; Visibaba-muzej Katran.

tnegulicSalopek Ana – Kozarčeve Tene