Vilagoš Igor Bojan – Đuke Begovića

Opis rada

Igor Bojan Vilagoš za udrugu LASTIN REP
Ilustracija na temu romana Đuka Begović književnika Ivana Kozarca izrađena je digitalno u formatu- tiff- 500 dpi dimenzija – cca 29×42 cm. Ilustracija paletom boja i sadržajem stvara privid topline popodneva i zatišja… pred buru. Ne predstavlja narativnu iscrtanost izdvojenog djela sadržaja, već asocijativni niz simboličnih elemenata.
To je kolorirani crtež figure Đuke Begovića šokački odjevenog i naslonjenog na bačvu ispod rodnog stabla jabuke sa kolutom konopca za vezivanje konja u ruci.  Sama figura izražava osobnost punu krivih uvjerenja u emocionalnom promišljanju. Pozadina je stilizirani krajolik slavonske ravnice.
U ilustraciji je korišten i detalj narodnog tkanja iz Slavonije sa elementima tradicionalnog veza  crvenih i crnih konja u kasu, koji ciklički zaokružuje vrijeme i mjesto priče.


O autoru

Igor Bojan Vilagoš

Rođen i živi u Zagrebu. Završio je likovnu akademiju Zagrebu na odsjeku grafike, kao i specijalizaciju u grafičkom dizajnu na likovnoj akademiji u Stuttgartu(D.).

Profesionalno se bavi izradom ilustracija za knjige, magazine, udžbenike, dnevni tisak. Bavi se izradama maskota, piktograma, ambalažne i promotivne grafike… Za tv i filmske produkcijske kuće,kao i za marketinške agencije izrađuje knjige snimanja (storyboarding). Bavi se i crtanjem stripova i karikatura.

Izradio je stripove prema djelima I.B. Mažuranić – Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Sunce djever i Neva Nevičica. Grupno i samostalno je izlagao ilustracije i stripove u zemlji i svijetu. Krajem prošlog i početkom ovog stoljeća živio je u naselju Botinec , koje dobro poznaje.

Rado bi oplemenio pitomi urbani Botinec ilustracijama likova hrvatske književnosti.

tnegulicVilagoš Igor Bojan – Đuke Begovića