Margareta Peršić – Botinečke Dužice

Opis rada

Neki su htjeli da im tata dohvati mjesec, neki pak stići do sunca, a ja sam htjela sve to i još dohvatiti dugu, umočiti ruke u te boje i slikati po nebeskom platnu.

Majka me držala malenu oko struka, kada je tog popodneva pljuštalo u Botincu i kada se na nebu pojavila moja prva duga. Imala sam četri godine i propinjala se na nožne prstiće, pružala ruke visooko, ne bi li je nekako dodirnula.

Čini mi se da se još uvijek propinjem, tražeći spojivo u nespojivom, vidljivo u nevidljivom, pokušavajući pronaći prijateljstvo između svjetla i tame…  Putokaz na nebu. Dugu, dužice, djetinjstva mojeg najbolje družice.

Tadijanovićeva Duga- junakinja Botinečkih dužica

…Htjedoh se provući ispod nje

Kao nekad u djetinjstvu,

Kad sam trčao za njom

Do mlina, gdje pije vodu

Al se najednom sjetih

Da nema starog mlina,

Da nema mog djetinjstva,

I da nikada neću Dugu taknutirukom.

Pa sklopim oči.

A duga još jače zasja u meni.


O autoru

Margareta Peršić, rođena je u Zagrebu 1976. gdje je 2000. godine završila Pedagošku akademiju na temu „Priča, slika, slikovnica“. Proteklih dvadeset godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u umjetničkom izražavanju bojama, izradi igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Aktivna je članica ULUPUH-a u sekciji za izradu igračaka i lutaka te sekciji za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 2010. godine te Hrvatskog centra za dramski odgoj (HCDO). Imala je dvadeset samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak izložbi.

Živi i  radi u Zagrebu, Botinečka 5,

tel: 091 518 4168

e-mail: magipersic@gmail.com

facebook: Margareta Peršić

tnegulicMargareta Peršić – Botinečke Dužice